Säästöt


Lähde: Suorakylvöopas Nikula 2003

 

Työmäärä

VM-aitosuorakylvössa työmäärä vähenee murto-osaan, koska kyntö, tasaus, muokkaus ja jyräys jäävät pois. Yksi mies ja yksi traktori pystyvät kylvämään isompia pinta-aloja, kun kylvöä edeltävää muokkausvaihetta ei tarvita. Muokkauskonetta vetävää toista traktoria ja toista henkilöä ei tarvita.

 

Aitosuorakylvö

Perinteinen kylvömenetelmä

 
 

Konekustannukset

Konekustannukset pienenevät ratkaisevasti. Tarvitaan ainoastaan VM-aitosuorakylvökone, kasvinsuojeluruisku ja puimuri. Vetokoneeksi riittää keskikokoinen traktori, koska kylvökoneen vantaiden määrää on voitu vähentää, kun siemen ja lannoite menevat samaan vantaaseen. Lisäksi kaikki vantaiden maahan koskevat osat ovat pyöriviä. Kolmen metrin kone kulkee 90-hevosvoimaisella ja neljän metrin kone 120-hevosvoimaisella traktorilla.

 

Aitosuorakylvö

Perinteinen kylvömenetelmä

 
 

Polttoaine

Esimerkkitilalla jonka perinteisesti viljelty pinta-ala on 100 hehtaaria, kului polttoainetta vuodessa n. 3000 litraa. Kun tila siirtyi aitosuorakylvöön, polttoaineen kulutus putosi n. 500 litraan. Aikaisemmin oli käytössä kaksi traktoria. Syksyllä pellot kynnettiin, keväällä toinen traktori muokkasi ja toinen veti kylvökonetta. Siemeniä ja lannoitteita rahdattiin lohkolta toiselle. Kun siirryttiin VM-aitosuorakylvöön, yksi traktori ja yksi henkilö suorittaa koko kylvötyön. Säiliöt täytetään tilalla siilosta ja suursäkeistä.

 

Aitosuorakylvö

Perinteinen kylvömenetelmä

 
 

Ympäristö

  • aitosuorakylvömenetelmällä ympäristön kuormitus vähenee

  • maasta kulkeutuu vähemmän ravinteita vesistöihin

  • maan hiilidioksidipäästöt ilmakehään vähenevät

  • traktorin polttoaineesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt vähenevät
    koneiden valmistukseen tarvittava enegiantarve vähenee

  • keinoravinteiden tarve pienenee, kun luonnon oma ravinteiden kiertokulku toimii viljelyn hyväksi