Kasvitaudit

Aitosuorakylvö

Perinteinen kylvömenetelmä

Aitosuorakylvössä kasvijätteet jäävät kuivaksi pellon pinnalle. Siinä ne lahoavat luonnollisella tavalla maata vasten kuten luonnossakin tapahtuu. Pellon pinnassa oleva mikrobitoiminta pitää kasvitaudit kurissa.

Viljelykierrolla on suuri merkitys kasvitautien määrään. Aitosuorakylvössä suositellaan säännöllistä viljelykiertoa. Viljelykierrolla voidaan vaikuttaa myös olkijätteen määrään pellon pinnassa.

Terävät kaksoiskiekot ja etuhara

VM-aitosuorakylvökoneen vannas on ns. kaksoiskiekkorakenne, jossa kiekot ovat kohdakkain pienessä
v-kulmassa. Siemenet ja lannoitteet ohjataan kiekkojen väliin. Pellon pinnassa pyriessään kiekkojen ulkoreunat teroittuvat maasta noustessaan ja kiekkojen sisäreunat teroittuvat kiekkojen pyöriessä toisiaan vasten. Täten kuluneetkin kiekot pysyvät aina terävinä.

VM-aitosuorakylvökoneessa on ainutlaatuinen etuhara. Sen piikit on sijoitettu siten että ne poistavat olkea kylvörivin kohdalta. Etuhara ja terävät vannaskiekot vaikuttavat siihen, että olkea ei mene kylvörivin pohjalle. Tämä vähentää kasvitautiriskiä.

Siemenenä kannattaa käyttää peitattua siementä joka vähentää myös tautiriskiä. Viljalajikkeiden taudinkestävyydessä on myös suuria eroja - on hyödyllistä käyttää kestävää lajiketta.

Kun pyritään suuriin satotasoihin, kannattaa aina tehdä tautiruiskutus kuten perinteisessäkin viljelyssä.